Bebekler depresyona girer mi?

İÇİNDEKİLER:

Her yaştan insan depresyon yaşayabilir. Yetişkinler, yaşlılar, ergenler, çocuklar, gençler ve hatta bebekler. Yanlış okumadınız. Bebekler de depresyona girebilir. Bebek depresyonu, bebekler depresyon yaşadıklarında kullanılan bir tanımdır.

İnsanlar ilk stres deneyimlerini bebekliklerinde yaşarlar. İlk stres deneyimleri insanlarda bebeklik zamanlarında doğmalarıyla başlar. Bebeklerin doğduklarında ağlamasının nedeni budur. Bebekler doğduklarında ağlarlar çünkü anne rahminin rahat ve sıcak ortamını terk ederler. Bebekler, dış dünyanın soğukluğu ve anne rahminin sıcak, rahat ortamını terk etmek nedeniyle ağlarlar.

Bebeklerin ağlaması bu duruma verdikleri doğal bir tepkidir. İnsanlar işte hayatlarındaki ilk stresi bebekken ağladıkları bu zaman yaşar. 

BEBEK NEEN DEPRESYONA GİRER?

NEDENLER NEDİR?

Bebek depresyonu nedenleri arasında en önemlisi bebeğin anneden yoksun olmasıdır. Özellikle ilk altı ay çok önemlidir. Anne, doğumundan sonraki ilk 6 ay bebeğinden ayrılırsa bebek depresyona girebilir. Bebek depresyonu gözlenebilir. Doğumdan sonraki ilk altı ay anne bebeğinden bir anda ayrılırsa üç dönem şeklinde bazı belirtiler gösterir.

Bebeğin Protesto dönemi : Bebek yaşadığı Protesto döneminde bebek sürekli ağlamaktadır. Bebekte ne olursa olsun dinmeyen ve yatışmayan ağlamalar vardır.

Bebek böyle ağladığı zamanlarda yanına biri yaklaştığında önce susar ve yaklaşan kim olduğuna bakar. Bebek yaklaşan insanın annesi olmadığını anladığı anda tekrar ağlar.

Bebek bir süre ağladıktan sonra susabilir. Bebek ağladıktan sonra sustuğunda yüz ifadesi üzgün ve yorgun olur. Bebek kısa süre ağlamayı bırakmış olabilir ve yanına biri yaklaşınca tekrar ağlamaya başlayabilir. 

Bebeğin Depresyon dönemi: Bebek Depresyonu yaşadığı dönemde bebeğin iştahı azalır ve bebek kilo kaybetmeye başlar. Bebeğin fiziki gelişmesi durur. Bebek mutlu olmazsa beden gelişimi yavaşlar.

Bebek depresyon döneminde kusma ve ishal gibi belirtiler de gösterebilir. Bu koşullarda bebeğin beyni bebek için yeterince büyüme hormonu salgılamıyor olabilir. Bebek genel olarak küskündür ve üzüntülü görünür. 

BEBEK DEPRESYONU, AYRI KALMA SÜRESİ ÇOK ÖNEMLİ

Bebeğin İçe kapandığı dönem: Bebek 2 aydan uzun süre anneden ayrı kalırsa sorun olabilir. Anne bebeğinden iki aydan uzun süre ayrı kaldığında bebek duygusal tepkiler vermeye başlar.

Bebek bu dönemdeyken annesinden yoksun olduğu için etrafına ilgisini yitirir. Bebek yanına yaklaşanlarla ilgilenmez ve kendini soyutlar. Bebeklerin bu durumu büyüklerdeki şizofrenik bozukluk durumuna benzetilebilir.

ANNE VE BEBEK ARASINDAKİ BAĞ

Anne ve bebek arasındaki bağ eşsiz bir bağdır. Anne-Bebek bağı ruhsal bir bağdır. Anne ve bebek arasında bulunan ruhsal bağ, çocukların beyinsel ve bedensel gelişim için ihtiyaç duydukları temel gıdadır.

Anneler, bebeklerine sevgi ve ilgi gösterdiklerinde çocukların beyinlerinde mutluluk hormonu salgılanır. Anne sevgisi; çocuklarının, bebeklerinin beyinlerinde sevgi kanallarının açılmasını sağlar.

BEBEĞE ÖZEL İLGİ GÖSTERİLMELİDİR

Anne ve bebek farklı nedenlerle uzun zaman ayrı kalabilir. Anne hastanede kalması gerektiği için veya farklı nedenlerle bebeğinden uzun zaman ayrı kalmak zorunda olabilir. Anne ve bebek uzun zaman birbirinden ayrı kalırsa bebekle özel şekilde ilgilenilmelidir. Bebek annesinden ayrı kaldığı zaman boyunca kreş veya yuva gibi yerlerde bırakılmak yerine bebeğe bir insan tarafından özel ilgi ve şefkat gösterilmelidir.

Yuva ve kreş gibi yerler kalabalık ve sık sık başka insanların olduğu yerler olduğu için bebekle özel bağ kurulamaz. Bebek özel ilgiye ihtiyaç duyar. Bebekler her şeyi hisseder. Bebek, annesinden ayrı kaldığı zaman boyunca özel bir ilgi gösterilmezse bebek depresyonu şiddetlenir.

Bebek bu durumda sevilmediğini hissedebilir ve bebek depresyonu psikolojisinin bozulmasına neden olabilir. 

HOSPİTALİZM HASTALIĞI (HOSPİTALİZM SENDROMU)

Hospitalizm hastalığı veya hospitalizm sendromu olabilir. Hospitalizm, yuva ve kreş hastalığı şeklinde özetlenir. Hospitalizm terimi, ilk olarak Renè Spitz tarafından kullanılmıştır.

Renè Spitz, hospitalizm terimini 1945 yılında uzun zaman boyunca annelerinden ayrı kalmak zorunda olan bebeklerdeki etkileri için kullanmıştır. Hospitalizm terimi, Renè Spitz tarafından annelerinden ayrı bebeklerde ayrılıktan kaynaklanan büyüme süreçlerine olumsuz etkiler gibi etkileri ifade etmek için kullanılmıştır.

Renè Spitz hospitalizm terimini, bebeklerin hospitalizm hastalığı (hospitalizm sendromu) yaşadıklarında bulaşıcı hastalıklara daha kolay yakanladıklarını ifade etmek için de kullanmıştır.

HOSPİTALİZM HASTALIĞI (HOSPİTALİZM SENDROMU) BELİRTİLERİ NEDİR?

Hospitalizm belirtileri nelerdir? Hospitalizm hastalığı (hospitalizm sendromu) belirtileri bebeklerde şu şekilde sıralanabilir.

Bebekler geviş getirir gibi hareketlerde bulunurlar. 

Bebekler çevreye artık eskisi gibi ilgi göstermezler. 

Bebekler oturdukları yerde salınabilir veya sallanabilirler.

Bebekler kafalarını sallayabilir veya kafalarını bir yerlere vurabilirler.

Bebekler daha geç ve güç şekilde uyarılabilirler.

Hospitalizm hastalığı (hospitalizm sendromu) belirtileri arasında yer alan kafa vurmalar, uyarma çabalrıdır. Hospitalizm belirtilerinde bebeklerin kafalarını vurdukları görülür çünkü bebekler kafa vurma hareketleriyle kendi kendilerini uyarmak ister.

Hospitalizm sendromu nedeniyle bebeklere çok iyi bakılsa ve bebekler çok iyi bakılsa bile bebekler kilo ve boy açısında yaşıtlarından geride gözükebilir.

Hospitalizm hastalığı (hospitalizm sendromu) belirtileri arasında bebeklerin parmak emmek hareketleri de bulunur. 

KAYBETME KORKUSU

Bebekler anneyi kaybetme korkusu duyabilir. Uzun süre annelerinden uzak kalan bebek özel ilgiye ihtiyaç duyar. Anneyi kaybetme korkusu ile bebek depresyonu bebeği olumsuz etkiler.

BEBEK DEPRESYONU AYRILIK SÜRESİ

Bebek ve anne her zaman birlikte olamaz. Hayatta herkesin birbirinden ayrılması gereken durumlar olabilir. Bebek ve anne de de bir zaman boyunca ayrı kalmak zorunda olabilir. Bebek depresyonu, bebek ve anne çok uzun süre ayrı kaldığında görülür.

Bebek, annesi veya kendisine özel ilgi gösteren derin bağ kurduğu bir insandan çok uzun zaman ayrı kalırsa bebek depresyonu ortaya çıkar. Bebek depresyonu, bebeği sadece bebekken değil hayatı boyunca etkileyecek sonuçlara neden olabilir.

Bebek Depresyonunun Neden Olduğu Sorunlar

Bebek depresyonu nedeniyle bebekler hayatları boyunca bazı sorunlarla karşılaşabilir. Bebek depresyonu yaşayan bebekler bağ kuramama nedeniyle ilerleyen yaşlarda şu şekilde sorunlar yaşayabilir.

Bebekler ilkokul zamanlarında iletişim kurmada zorluk çekebilir.

Hayatları boyunca kaybetme korkusu yaşayabilirler.

Bebekler ergenlik zamanlarında sorunlu bir ergenlik yaşayabilir.

Bebekler güven konularında sıkıntı yaşayabilir.

Gelişimlerini tamamlayamayabilir ve olgunlaşamayabilirler.

Sosyalleşme ve uyum sağlama konusunda her zaman sorun yaşayabilirler.

Bebek depresyonu yaşamış insanlar hayatın olağan akışına dahil olmakta güçlük çeker. Bebek depresyonu yaşamak insanları içine kapanmaya itebilir.

Referanslar ve Yardımcı Kaynaklar:

  • Chaudron, Linda. (2016). Mothers, Babies, Depression, and Medications: Understanding the Complex Interplay of Illness and Treatment on Neonatal Symptoms. American Journal of Psychiatry. 173. 101-102. 10.1176/appi.ajp.2015.15111416.
  • Erickson, Nora & Neumann, Alyssa & Hancock, Gregory & Gartstein, Maria. (2020). Baby preparation and worry scale (Baby-PAWS): Instrument development and psychometric evaluation. Early Human Development. 147. 105080. 10.1016/j.earlhumdev.2020.105080.
  • Pfaff, Donald. (2021). Babies’ development. 10.1016/B978-0-323-85861-8.00012-8.
  • Mazet, Philippe & Rosenblum, Ouriel. (2002). [Babies and depressed mothers]. Soins. Pédiatrie, puériculture. 31-4.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here